Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?

Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?

  • Temmuz 16, 2021
  • 0 Yorum

Yakıtın gerekli ve pahalı olması, araç sahiplerinin yakıt tasarrufu yapmak istemelerinin en temel nedenidir. Özellikle araç sahibi veya mevcut arabasını değiştirmek isteyen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan biri araç yakıt tüketimidir. Peki, araçta yakıttan nasıl tasarruf edilir?

Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?

Araç sahipleri için yakıt tüketimini azaltacak birçok yöntem bulunmaktadır. Ağırlığın fazla olması yakıt tüketimini artırır. Bu nedenle mümkün olduğunca araçlarda ağırlığı minimumda tutmak tasarruf sağlamaktadır. Aracın boşta durduğu zaman kapatılması tüketimi azaltır. Aracın motor devri de yakıt tüketimini etkiler. Genelde motor devrinin 2.000 ile 3.000 arası tutulması gerekir.

Yakıt kalitesi de hem tüketimi etkiler hem de aracın sağlığı üzerinde büyük rol oynar. Kaliteli yakıt alınması önemli bir faktördür. Yakıt tüketimini ciddi anlamda etkileyen faktörlerden biri aracın doğru viteste kullanılmasıdır. Klima kullanımı da bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Mümkün olduğunca düşük ve kapalı tutmak yakıt tüketimini azaltır. Özellikle kış aylarında sürücüler aracın ısınması için motoru çok uzun süre çalıştırırlar. Bu durum aslında gerekli olsa da, motoru durur bir şekilde uzun süre çalıştırmak yakıt tüketimini çoğaltır.

Aşırı Hız ve Lastik Değişiminde Yakıt Tüketimi

Aşırı hız kaza getirdiği gibi yakıt tüketimini de arttırır. Birçok sürücü hızın yakıt tüketimi ile alakası olmadığını düşünse de bu durum yanlıştır. Yakıtın hız ile birebir bağlantısı bulunmaktadır. Aynı şekilde lastikler de her ne kadar bağımsız görünüyor olsa da yakıt tüketimini etkiler. Kış ayında kış lastiği, yaz ayında yaz lastiği kullanılması gerekir. Kış ayında kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini düşürür. Aynı şekilde yaz ayında yaz lastiği kullanmak da yakıt tüketimini azaltan faktörlerden biridir.

Araç Bakımında Yakıt Tüketimi

Yakıtın fazla harcanması durumu, bazen araçlarda bulunan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu sorunları tespit etmek için mutlaka sürücülerin düzenli bir şekilde araç muayenelerine gitmeleri gerekir. Motor yağı bakımı, hava filtresi bakımı ve motor bakımı yaklaşık olarak araçlarda %5’lik bir yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

Camların Yakıt Tüketiminde Önemi

Camları sürekli açmak yakıt tüketimini teşvik eder. Bunun nedeni açık camların aerodinamik yapmasıdır. Bu durum aracı yavaşlatır ve araç asıl hızına ulaşmak için enerji tüketimini arttırır. Sonuç olarak gereğinden fazla yakıt harcanmış olur.